El Nadal s’adapta a la pandèmia: sense cap d’any, cavalcada ni Envelat i amb Quinto digital

Foto: Lali Puig

La programació nadalenca s’ha hagut d’adaptar a les restriccions sanitàries amb la cancel·lació de desenes d’activitats com l’Envelat, la festa de cap d’any, la cavalcada de Reis, la representació dels Pastorets i el trenat de Nadal, entre d’altres, així com l’adaptació de moltes d’altres: el concurs de pessebres –que passa a ser fotogràfic–, el Quinto –que esdevé digital–, el pessebre vivent –que serà una exposició fotogràfica– o Pedra i Sang –amb una única representació al Teatre-Auditori–, entre d’altres.

Només es mantenen intactes les fires de Nadal i de Reis, els espectacles de Can Ninot, el festival de cinema Anima’t en família, els tallers culinaris, les visites guiades als museus, el karaoke de Nadal i els Petits Canelons, la trobada d’orientació, el concert de Valsos i Danses i el pessebre de plaça Barcelona. Tot i això, la programació contempla 300 activitats amb la participació de 25 entitats –la meitat que l’any anterior– tot i que sotmesa als possibles canvis de restriccions. El programa es pot consultar íntegrament aquí.

Així ho han explicat l’alcaldessa, Mireia Ingla, i la tinenta d’alcaldia de Cultura, Esther Madrona, en una roda de premsa a la Casa Aymat; un espai elegit per evidenciar que la Xarxa de Centres Culturals Polivalents (XCCP) jugarà un paper clau per mantenir viu l’esperit nadalenc amb el programa Nadal de prop. “Farem tot el possible per mantenir el Nadal i que ressalti la necessitat de la col·lectivitat i de l’ajuda mútua”, ha defensat Ingla, que no descarta que hi hagi més modificacions en funció de l’evolució de la pandèmia.

Una mirada similar ha aportat Madrona quan ha explicat que poques hores abans de la presentació del programa, les darreres limitacions han forçat a enretirar el Parc del Nadal, un espai d’activitats esportives que, si no canvien les restriccions, no es podrà realitzar. Malgrat les dificultats, la tinenta d’alcaldia ha defensat que les activitats previstes tenen en compte els barris –amb una fira de Santa Llúcia a les Planes, espectacles infantils a Mira-sol i màgia a la Floresta– i també les diferents franges d’edat, amb especial atenció al jovent que tindrà nits joves al Casal de Torreblanca i un scape room als Jardins del Monestir.

També es recuperen activitats cancel·lades durant els darrers mesos com el recital d’Enric Casasses pel Festival Nacional de Poesia, el concert de Joan Rovira de la Festa de Tardor i el cicle musical d’hivern del Centro Popular Andaluz. Alhora, hi ha actes que recolliran fons per a la Marató de TV3 com la representació de l’obra Llach poeta amb Joan Berlanga i Albert Flores, la Ballada Solidària de Cultura Popular i Tradicional Catalana i la trobada d’orientació.

Sense cavalcada però amb campament reial

Conjuntament amb la cancel·lació de la festa de cap d’any, els canvis en la recepció dels Reis d’Orient són l’alteració més significativa del Nadal santcugatenc. Es cancel·len les arribades i cavalcades reials del centre i de tots els barris però hi haurà un campament reial amb bústies per tirar la carta als Reis al Claustre del Monestir que es podrà visitar del 2 al 5 de gener amb cita prèvia.

 

També hi haurà una emissió especial amb ses majestats a través del canal de YouTube de l’Ajuntament el dia 5. Ingla ha dit que l’Ajuntament atorgarà un permís especial als Reis perquè puguin repartir els regals aquella nit malgrat el toc de queda. Les entitats d’alguns barris comencen a buscar voluntaris per activitats que hores d’ara no figuren al programa. És el cas del Senglar Cultural que busca persones voluntàries per fer de reis i reines magues i dels seus acompanyants per a una recepció reial a la Floresta. Madrona ha explicat que l’Ajuntament es manté en contacte amb les entitats perquè les activitats compleixin les mesures: “És normal que facin una crida per buscar voluntaris i així poder-se activar si les condicions sanitàries ho permeten”.

Notícies relacionades