El Dia de la Música recupera el carrer i reivindica el valor de la cultura durant la pandèmia

Foto: Tino Rubio

Recorda que elCugatenc és possible gràcies a les subscripcions
Tu també pots donar-li suport per 5 euros al mes Subscriu-t'hi

La Taula d’Arts Escèniques ha organitzat el Dia de la Música d’aquest 2021, un retorn al carrer després de més d’un any en què la pandèmia ha aturat, alterat i dificultat molt el treball de les entitats i escoles musicals de la ciutat. L’any passat es va haver de celebrar una versió confinada, motiu pel qual enguany les entitats volen donar un èmfasi especial a la celebració, que manté restriccions com ara la necessitat de fer reserva prèvia per garantir el control d’accés.

La celebració serà aquest dissabte durant tot el dia al parc Central amb tres escenaris –pista esportiva, al costat del pint del carrer Pere Serra i sota el pont gran– i activitats paral·leles. S’hi preveuen activitats de diversos estils musicals, des de la música tradicional al jazz, de l’orquestra a les corals, de combos a corals... Són activitats que es faran amb escenaris i pati de cadires perimetrats, cadires per al públic a tots els escenaris, ús obligatori de mascareta i registre d’accés. Hi participen prop d’una quinzena d’entitats.

Tot i que el Dia de la Música servirà precisament per mostrar la música, la retrobada al carrer té un valor especial en l’edició d’enguany ja que les restriccions han portat moltes escoles a una situació límit. Ho va explicar l’Aula de So al novembre en la seva secció com a entitat subscrita a elCugatenc: “La inversió que les nostres entitats han hagut de fer econòmicament per adaptar totes les instal·lacions i protocols ha estat enorme. I les ajudes promeses, en el millor dels casos han estat insuficients i, majoritàriament, no han arribat encara”.

La reivindicació va ser comuna de totes les escoles de música, dansa, teatre, circ i art de la ciutat amb una concentració al davant de l’Ajuntament al gener per demanar ajuts a les administracions públiques davant del tancament provocat per les restriccions de la pandèmia. La crida va arribar en forma de moció al Ple del mes següent, on l’Ajuntament es va comprometre a mantenir els ajuts municipals del 2021 i a demanar més mesures compensatòries a la Generalitat. La petició coincidia amb el retard en el cobrament de les subvencions de bona part de les entitats de la ciutat.

 

Gemma Navarra, de l’Escola Fusió i en representació dels 22 centres que havien impulsat la proposta, va ser clara en la seva intervenció a l’Audiència pública: “Som l'única comunitat que està passant això. Al País Basc, per exemple, no passa. Per què? Es viu una discriminació entre les persones que es formen en art”. El testimoni és comú a moltes de les entitats. En recollim alguns de les entitats que participen al Dia de la Música d’aquest dissabte:

Notícies relacionades