Edicions Xandri publica una nova antologia catalana de relats negres

Foto: Jordi Pascual

Després d’haver editat al 2015 Els crims nostrats, una primera antologia de relats negres que succeeixen a Catalunya i amb símbols catalans al centre de les històries, l’editorial santcugatenca Edicions Xandri ha fet una passa més en la reivindicació d’autors novells de tot el país amb Terra de crims. JR Armadàs ha estat el coordinador d’una edició que entre els textos inclou un del també santcugatenc Ignasi Bea, que li ha tocat –la distribució de temes es fa per sorteig– escriure al voltant de l’expressió “qui paga mana”, l’excusa perfecta, diu, per “matar banquers”.

Armadàs també ha escrit un dels relats, en el seu cas, sobre la rumba catalana; el que l’ha portat a endinsar-se a No estaba muerto, estaba de parranda, una de els cançons més conegudes de Peret. Això li ha permès recuperar llenguatge de la seva joventut com ara els termes “pelaos” i “quillos” en un text que esdevé un monòleg –que serà adaptat en format microteatre– amb referències constants al nostre entorn i a la picabaralla entre Sant Cugat i Rubí. També Bea centra la seva història a Pins del Vallès, una ciutat d’uns 100.000 habitants i de gent “ben considerada”. En base a aquest relat, prepara una novel·la que busca ser apadrinada per algun editor.

La resta d’autors que han participat a Terra de crims són Anna Maria Villalonga, Irene Solanich, Quin Crusellas, Tura Soler, Mariona Isern, Carles Mentuy, David Comuñas i Judith Vives. Són de Ponent, la Garrotxa, Osona i Terres de l’Ebre i també han escrit les seves històries relacionant-les al seu territori i sense renunciar a es seves variants dialectals. S’hi toquen temes com l’ele geminada, la castanyada, un Barça-Madrid, l’enxaneta, el caganer, un lletraferit, la senyera i el fuet. Tal com han explicat a la presentació realitzada divendres a la tarda a Cal Temerari, algunes de les històries inclouen elements de crims reals i, malgrat el gènere, no coincideixen en les estructures de la trama.

Notícies relacionades