Dissidència Sònica denuncia que el reglament per fer actes a la via pública és un filtre ideològic

Foto: Jordi Pascual

El 12 de setembre es va haver de cancel·lar l’Independence Day II, un acte organitzat pel col·lectiu musical Dissidència Sònica després que no tinguessin resposta de l’Ajuntament per accedir a material i per validar el pla de seguretat en motiu de la COVID-19. Quimantú Segura, membre del col·lectiu, va explicar dimarts en una roda de premsa que, havent iniciat els tràmits el 10 d’agost, l’aturada de la comunicació amb l’Ajuntament a mig procediment va suposar una “prohibició de facto”.

elCugatenc ha contactat amb l’Ajuntament per tal de conèixer la seva versió dels fets però hores d’ara encara no han fet una resposta oficial. El regidor de Via Pública, Francesc Carol, ha avançat que no tota la documentació s’havia presentat dins de termini però una setmana i mitja després de la cancel·lació encara no han facilitat més informació. Segura diu que sí van rebre resposta quan van fer públic el comunicat en què explicaven el cas: “Des de la regidoria ens van dir que no sabien què havia passat però aquestes coses només passen en alguns actes determinats”.

Per a Dissidència Sònica el problema rau en el procediment ja que consideren que hi ha uns elements de filtratge que permeten autoritzar amb facilitat els actes que encaixen amb el model de ciutat i entorpir la resta. “Si el registre d’entitats s’emprés correctament podria estalviar molts tràmits de presentació de documents”, denuncien, “és evident que la màquina no va i que ningú no ho soluciona tot i que era el compromís de dues de les forces que hi ha al govern”.

Segons el relat dels fets de Dissidència Sònica, van presentar la primera sol·licitud el 10 d’agost i quatre dies més tard l’Ajuntament els va respondre demanant informació complementària, que van entregar el dia 21. Ja no van rebre resposta i per això van entregar directament el pla de seguretat i de material per complir les limitacions de seguretat de la COVID-19. Sense rebre cap resposta, el divendres 11, el dia abans de l’acte, van preguntar a la Policia Local si tenien constància de l’autorització i de la cessió de material. La resposta va ser negativa.

Segura diu que la documentació presentada complia les peticions de limitació del perímetre per garantir una sortida i una entrada, el registre dels assistents, tenir el públic assegut, deixar corredors de pas, garantir la separació entre el públic i la desinfecció. Només no van demanar a l’Ajuntament el requeriment de tenir dutxes per a l’equip tècnic i artístic. Davant la impossibilitat de celebrar l’Independence Day II, diuen que no s’aturaran tot i que per ara no tenen una data alternativa.

“Aquesta prohibició no és un incident conjuntural, sinó que és un símptoma inequívoc que és tot el sistema d’accés a la cultura a Sant Cugat que falla de manera estructural”, denuncien en un comunicat, “unes entitats estan dins de la roda i unes altres en queden fora, els problemes i les traves, siguin intencionats o no, sempre els tenen els que estan fora de la roda”. En el marc de la pandèmia també denuncien la incoherència que suposa haver de de passar els tràmits administratius per garantir la seguretat però, alhora, poder contractar un autobús per portar tot el públic junt a l’acte. “Es primen uns sectors productius per sobre d’altres”, denuncia Segura.

Notícies relacionades