Compte enrere pel final de la setmana més esbojarrada de l'any

Fotografies: Tino Rubio

La ciutat ha viscut un cap de setmana submergit en la disbauxa, ironia i bon humor. Un carnaval que començava el dijous 23 de febrer amb la novetat del Ball dels Estirats i el tradicional pregó reivindicatiu del Gall Carnaval. Veïns que es queixen del soroll,  senglars passejant pels carrers de la ciutat, semàfors intel·ligents, l’entrada al govern de Pere Soler i els abusius preus del lloguer han estat alguns dels temes que ha destacat el rei Carnestoltes durant el pregó de carnaval. Un pregó carregat d'ironia, sàtira i bon humor.

"A veure si s'estira una mica més i potser així no li aturarem la Festa Major el dia del Paga-li, Joan com l'any passat", ha reivindicat el gall Carnaval, lamentant el poc suport que reben les entitats de cultura popular, a la vegada que invitava a l’alcaldessa Mercè Conesa a marxar de vacances durant la setmana de carnaval. "Aquests dies a Sant Cugat manaré jo i a la senyora que es queixa del soroll a cada ple, també li recomano que vagi uns dies de vacances com fa per Festa Major”, ha ironitzat el Gall.

Però el carnaval d’enguany començava amb diferents novetats, ja que, per primer any, el punt de trobada ha estat a la plaça Sant Pere, on s’ha fet la lectura teatralitzada del programa de carnaval. L’Esbart i el Grup Mediterrània han estat els encarregats de ballar el Ball dels Estirats, una dansa que critica amb ironia les parelles benestants. Una sonora desfilada, amb torxes i percussió, s’ha dirigit fins la plaça Octavià on el Gall ha baixat del cimborri del monestir per dirigir-se a l’ajuntament i fer el traspàs de poders de la ciutat, on després d’un intercanvi de paraules entre l’alcaldessa i un gall ben crític, els centenars d’assistents van poder gaudir d’una botifarra d’ou i una copa de cava.

El divendres, la festa continuava amb un cercatasques que esgotava els 250 tiquets disponibles  per tal de recórrer els 7 establiments de la ciutat que oferien música i bon ambient. El dissabte començava amb quatre cercaviles iniciades des de diferents punts de la ciutat fins trobar-se a la plaça Pep Ventura per esmorzar. A mig matí, els 328 balladors, repartits en 41 quadres, omplien un any més la plaça d'Octavià, superant el rècord de l’any passat amb 264 balladors repartits en 33 quadres.

L’edició d’enguany ha incorporat una coreografia del ball de noies més treballada i amb passos similars al ball dels nois per tal d'equiparar els rols. Uns canvis, que segons Esther Madrona, membre de la Comissió, “han servit per motivar les noies que fa anys que el ballaven i havien deixat de participar perquè el sabien de memòria. Aquest any, totes les noies partíem de zero”.

El ball de gitanes ha tornat a fer petita la plaça Octavià però Madrona explica que “l’important és que les 41 quadres hi cabien, si l’any vinent augmenta el número de quadres haurem de mirar com ho fem”. A més, Madrona ha valorat molt positivament el Ball d’enguany i afegeix que “el fet de veure més de 300 persones ballant juntes i alhora un mateix ball que portem assajant des del mes d’octubre és molt emocionant”.

 

La Comissió de Gitanes va néixer ara fa 10 anys dintre la Comissió de Carnaval, amb l’objectiu de recuperar un ball popular que estava perdent força i que cada any es reinventa per tal de captar més balladors. Els més petits eren els protagonistes d’aquest diumenge 26 de febrer amb el carnaval infantil, amb un total de 32 parelles de Gitanetes i amb una rua que reunia a més de 500 infants, triplicant el nombre de participants de l’any anterior.  

Durant el pregó infantil, el Gall de Carnaval ha reivindicat espais per a les entitats de lleure de la ciutat i ha recordat als més petits que “els infants teniu dret a ser entremaliats, cantar, saltar, ballar, aprendre, somiar i viure com cal, ja n’hi ha prou de no ser escoltats”. Tot i que encara falta Dimecres de Cendra per donar per tancada la setmana de Carnaval, Madrona ha destacat la gran participació activa de la gent de Sant Cugat davant els diferents actes de carnaval i la positiva rebuda de les novetats que s’han introduït enguany.

Aquí teniu un recull de les imatges que en TinoRubio ens ha deixat de les diferents activitats de Carnaval.

Notícies relacionades