La ceràmica omple els carrers de la ciutat

Fotografies del claustre i Cal Gerrer durant la inauguració de 3 de les exposicions que formen part de les jornades de Patrimoni viu. Fotografies: Anna Poquet

Exposicions, itineraris, tallers i xerrades ompliran aquest cap de setmana la ciutat de ceràmica en  motiu de la 9ª edició de les jornades Patrimoni Viu. Carmela Fortuny, regidora de cultura, dóna per inaugurades les tres primeres propostes artístiques d’un total de 32 que es realitzaran en diferents escenaris de la ciutat.

Desenes de curiosos, visitants i artistes s’han acostat fins el claustre del Monestir, aquest dijous 15 de setembre, per tal de veure l’exposició col·lectiva de ceramistes contemporanis en la qual han participat diferents artistes coneguts a nivell internacional però també santcugatencs, com per exemple, Lola Gratacós, Marta Casas, Daniel Casellas, entre d’altres.

En l’acte inaugural s’ha pogut visitar l’exposició Fang i foc per viure, situada a la sala capitular, Sensualitat i lírica al claustre del Monestir  i La ceràmica utilitària: un univers de formes i funcions, instal·lada a la Casa Museu Cal Gerrer.

Fortuny ha explicat que, aquestes jornades tenen com a objectiu recuperar el patrimoni de la ciutat per tal de donar a conèixer el paper de la ceràmica en l'àmbit artístic, donant-li el mateix valor que qualsevol altra manifestació artística, tal com ja es va explicar en la presentació del programa que va tenir lloc el passat 4 de setembre.

Roberta Ferreira, de la galeria DeTerra, ha explicat que l'exposició Sensualitat i lírica pretén donar a conèixer la capacitat de la ceràmica com a llenguatge expressiu, mostrant la seva versatilitat a través de l'obra de diferents ceramistes contemporanis de Sant Cugat i la resta del país i al seu torn, reivindicar la ceràmica com a obra d’art i situar-la a la mateixa altura que la pintura i escultura.

Durant l’acte inaugural, Fortuny ha explicat que les dues exposicions ubicades al Museu del Monestir “són com dos pols contraposats”, ja que, a la Sala Capitular, l’exposició Fang i foc per viure mostra la part més històrica de la ceràmica, des dels primers recipients ceràmics creats al neolític fins els més contemporanis, mentre que, al Claustre s’exposaven obres més modernes, totes relacionades amb la ceràmica.

La ceràmica utilitària

A Cal Gerrer s’ha inaugurat l’exposició La ceràmica utilitària amb un conjunt de 70 peces procedents de la col·lecció d’Alfons Romero que ha explicat els dos objectius que ha volgut transmetre amb la seva exposició.

Per una banda, la importància i diversitat de funcions de la ceràmica utilitària, que ha acompanyat a l’home des dels seus inicis, ja que assegura que “la forma de la ceràmica és conseqüència de les seves funcions i l’home va canviant la forma de les peces per tal que compleixin amb més eficàcia la funció per la qual ha estat creada”. Per altra banda, demostrar l’intent i necessitat de col·laboració entre el sector privat i el sector públic. L’artista assegura la necessitat de traslladar als museus, peces dels avantpassats pel seu valor històric.

Notícies relacionades