Els Gausacs s’involucren en la construcció del seu nou local social i d’assaig

Alumnes de l'ETSAV amb membres dels Gausacs. Foto: Luana Valls

El passat 5 d’octubre els Castellers de Sant Cugat es van desplaçar fins a les instal·lacions de l’ETSAV per fer una xerrada als alumnes de 3r i 4t d’arquitectura que participen en l’assignatura per a la construcció d’un nou local d’assaig i social per als Gausacs.

Recorregut històric

Toni Serra, Marc Maymó i Eva Tataret, tots ells castellers santcugatencs, van ser els encarregats de conduir la xerrada. Primer de tot es van centrar a fer un petit resum de la història castellera explicant quines havien estat les etapes que ha viscut aquesta activitat cultural.

Fins al moment es coneixen cinc èpoques diferenciades, la primera, l’època d’or de 1851 a 1889 en la qual es feien castells de 9; la decadència –de 1890 a 1926– en què es feien castells de 6, degut en part a la gran migració de gent cap a les ciutats; la renaixença –de 1926 a 1981– etapa en què es va fer el primer castell amb folre del segle XX; la segona època d’or –de 1981 a 1993– quan van sorgir moltes colles noves i es va incorporar la dona en el món casteller i, finalment, l’època moderna –iniciada el 1993 i que continua– quan els castells es van internacionalitzar amb colles presents arreu del món com Londres, París, Xile, Argentina, Mèxic, Xina o els Estats Units.   

Els Gausacs

 

L’any 1995, un grup de santcugatencs va assistir a una conferència que es va fer al Club Muntanyenc de la ciutat, una xerrada sobre els castells amb la presència dels Minyons de Terrassa. El títol de l’acte era Gent ordinària que fa coses extraordinàries i s’hi va parlar sobre què volien i podien aportar en aquell moment en el món casteller. Aquell grup de persones van quedar tan fascinats que van decidir que, ja que eren molts els que compartien aquella passió, podien crear una colla a Sant Cugat i, així va ser com el 23 de febrer del 1996 van néixer els Castellers de Sant Cugat.

En aquell punt de la xerrada els castellers van voler acostar la colla als estudiants perquè entenguessin les relacions que s’hi generen, el tipus de compromís que prenen les persones que hi participen i què significa per a ells ser casteller. Després van arribar a una part més emotiva en què van posar cara i nom a alguns membres de la colla a través de fotografies. Per acabar, els van passar un vídeo fet per una membre de la colla en el qual es podia veure la participació dels Castellers de Sant Cugat en el concurs de castells de Tarragona que es fa cada dos anys. Un cop finalitzada la intervenció dels Gausacs es va obrir el torn de preguntes que es va allargar durant unes hores.

Notícies relacionades