L’Ateneu aposta per la música aprofitant la seva nova seu

Foto: Jordi Pascual

Aquest mes fa un any que l’Ateneu va estrenar la seva nova seu a l’avinguda de Gràcia després d’haver deixat la que havia estat la seva seu història a la plaça Pep Ventura. Nostàlgies a banda, l’equip de l’entitat s’ha posat les piles per aprofitar les oportunitats de la Casa Jaumeandreu, l’espai on actualment radica l’Ateneu gràcies al conveni signat amb l’Ajuntament, una aposta que el curs passat es va començar a evidenciar amb activitats que tenien en compte el pati i les sales més àmplies i que enguany arriba en forma d’embranzida a la programació musical.

Veient l’oportunitat, l’Ateneu estrenarà el 15 de setembre el cicle Vespres al pati, una programació de tres concerts de petit format. Es començarà amb l’actuació d’Adrià Plana, guitarrista conegut per la participació en bandes com The Gramophone Allstars Big Band. El 20 d’octubre i el 10 de novembre seguirà la primera edició de Vespres al pati amb l’espectacle Mare Nostra de la cantautora Rusó Sala i el percussionista Aleix Tobias i amb el concert de cançó melòdica, cobla i flamenc d’Isabel Vinadrell i Isabelle Laudenbach. Tots els concerts seran a dos quarts de nou del vespre.

L’aposta musical va més enllà i l’entitat també estrenarà el 28 de setembre La Cambra de l’Ateneu, un altre cicle de tres concerts de música de cambra amb la mínima amplificació possible i amb un aforament de 40 persones –duplica la sala d’actes de l’anterior seu–. S’estrenarà el grup XY i el seguiran el 23 de novembre i el 14 de desembre dues actuacions amb accent santcugatenc del grup A l’Aire, que fusiona jazz i música clàssica, i un duo encapçalat per la violinista Laia Pujolassos, respectivament. Totes les actuacions del cicle seran a les vuit del vespre.

La presidenta de l’Ateneu, Margarida Cleris, i Toni Ramon, membre de la direcció, coincideixen a dir que es tracta d’una oportunitat per portar músiques noves i de qualitat. Tots dos cicles evidencien el valor afegit del canvi de seu ja que a la plaça Pep Ventura tot just podien acollir unes 20 persones en el que anomenaven microespectacles musicals. Això o havien de sortir a la plaça. Ara, el pati del davant els ha atorgat més espai i tranquil·litat, una situació que han aprofitat per impulsar nous projectes com els horts urbans al carrer Amposta i l’horitzó d’enfortir el Cercle d’Arts de l’Ateneu, hereu de la branca de fotografia de l’entitat, i l’Ateneu Parla.

La nova seu a l’Eixample també els ha provocat un canvi en la participació als Consells de Barri ja que han passat de ser del Centre-Est al Centre-Oest. En el seu nou espai de participació, conjuntament amb els Castellers, han elaborat un seguit de propostes culturals per al barri que també inclouen actuacions musicals. Entre les activitats finalment escollides pels participants al Consell per desenvolupar amb els 15.000 euros de diners de lliure disposició, l’Ateneu ha participat en la proposta de fer actuacions musicals i de dansa a alguna plaça o al pati de l’entitat, fer més concerts de cambra o acústics a la nova seu i fer cursos monogràfics a places i espais del barri.

Tot i això, Ramon diferencia ambdues coses. Els dos nous cicles de música que han donat a conèixer depenen directament de l’Ateneu i es financen amb els seus propis fons. En canvi, les activitats escollides en el marc del Consell de Barri dependran directament de l’Ajuntament ja que es finançaran amb diners de lliure disposició que queden inclosos dins dels pressupostos municipals. De moment, no hi ha concreció de data ni lloc d’aquests altres projectes.

L’Ateneu tot just enceta el nou curs. Ja ha presentat els seus cursos i tallers per al darrer trimestre de l’any, que amplia col·laboracions amb entitats com l’Escola de Música Tradicional i l’Associació d’Egiptologia. Amb el nou curs volen consolidar els àmbits que es van començar a fer durant l’any anterior. També entenen com a una de les principals novetats l’obertura de l’entitat els dissabtes al matí, ja que anteriorment no se celebrava cap curs durant els caps de setmana.

Notícies relacionades