'Un asunto de familia', Japó (2018)

El títol dona una pista sobre el subjecte de la pel·lícula però sense desvetllar-lo del tot. Perquè la pel·lícula gira al voltant d'una família, és cert, però no fa cap referència a quin és el tipus de família que trobarem (dit des del convenciment que a aquestes alçades del segle XXI tots sabem que no existeix LA família).

I a partir d'aquí ens porta a la pregunta: Què és una família? Quins elements la componen? Quins vincles la uneixen? Una família ho és perquè se'n diu o perquè n'hi diuen? Família biològica? Adoptiva? Es pot viure sense família? I amb família? La família és un espai de repressió o d'educació? És un espai purament econòmic? Hi ha famílies on es viu i d'altres on se sobreviu? Família vol dir individualitats sumades o solidaritat grupal? ..? A més de tantes altres preguntes formulades sobre l'exclusió social, la moral, l'abús, l'estima, la marginalitat, la justícia, la misèria, la legalitat, el maltractament, la lleialtat... que també planteja aquesta història preciosa, trista, humana, dura, entranyable, tendre i múrria.

La pel·lícula, amb algunes escenes de vida familiar memorables, se situa en un Japó que no coneixem; no en el ric i turístic que estem avesats a veure, sinó en un altre, molt necessitat, que no imaginem però que també existeix.

El guionista i director, Hirokazu Koreeda, signa les anteriors i també esplèndides El tercer asesinato (2017), Después de la tormenta (2016), Nuestra hermana pequeña (2015), De tal padre, tal hijo (2013), Air Doll (2009) i Still Walking (2008), entre d'altres, amb una característica comuna ja que en totes es repeteix el mateix: un autor que planteja assumptes complicats amb una delicadesa exquisida.

La seva qualitat l'ha fet candidata i mereixedora de força premis durant l'any 2018, com ara:

- Palma d'Or al Festival de Cannes

- Premi Donostia del Festival de San Sebastián

- César a la Millor pel·lícula estrangera

- I múltiples nominacions als Oscar, Bafta, Globus d'or, i altres premis, com a millor pel·lícula de parla no anglesa.

Argument

L'Osamu i el Shota tornen cap a casa una nit molt freda i troben la Yuri, una nena que està sola. Pensen a donar-li aixopluc fins l'endemà però hauran de tractar-ho amb la resta de la família ja que la situació econòmica del grup és precària. Com era d'esperar la història es complica.

Pura Piera, espectadora

Notícies relacionades