elCugatenc publica el cinquè monogràfic, dedicat al feminisme

Foto: Portada del monogràfic

Els Monogràfics elCugatenc arriben a la cinquena edició amb una nova publicació (per ara digital) dedicada al feminisme en clau local. Pots descarregar l’edició aquí o llegir-la inserida al peu d’aquest article.

Seguint amb el model dels monogràfics anteriors, les vuit pàgines de la publicació se centren exclusivament en un tema: el feminisme. A la primera pàgina s’hi fa un repàs als principals actors feministes de la ciutat. A la segona s’incorporen dues entrevistes breus: a la sociòloga Júlia Sánchez sobre sexualitat i a la doctora en economia i sociologia María Jesús Izquierdo sobre patriarcat en clau sistèmica.

Les pàgines centrals es fixen en la relació entre els moviments i la institució amb un reportatge sobre les reivindicacions nascudes dels col·lectius i que han acabant tenint impacte sobre l’Ajuntament. També s’hi incorpora la mirada cultural amb tres píndoles: la invisibilització de les dones a la cultura santcugatenca, el cas Pep Tugues i una breu entrevista a l’artista plàstica Inés Rojo.

El monogràfic incorpora un article sobre el gènere a les escoles amb el naixement de la Coordinadora de Gènere, Coeducació i Feminismes de les Escoles Públiques de Sant Cugat i l’anàlisi de les extraescolars realitzat per Paidos - Fundesplai, Familiaritats Diverses i La Sembra. El darrer reportatge és un repàs a les vagues feministes i a la causa oberta pel tall de vies de l’any 2018.

Maria Dolors Renau, política del PSC i expresidenta de la Internacional Socialista de Dones que ens va deixar l’agost passat, és la protagonista de l’entrevista de la contraportada. Es tracta d’un reconeixement a una figura santcugatenca referent del feminisme a nivell estatal en la política immediatament posterior a la transició.

El monogràfic ajusta alguns dels articles publicats al web per adaptar-los al format paper (de moment pdf) i incorpora alguns de nova creació amb la voluntat de fer arribar al públic en general la feina que diàriament es fa a elCugatenc. Hi han participat periodistes i col·laboradors del diari: Xavier Palahí, Clara Ontañón, Clàudia Bell, Aina Serra i Jordi Pascual. La publicació és possible gràcies a les subscripcions i als 18 anunciants que tenen un espai en aquest número.

Una edició digital amb presentació en línia

Els Monogràfics elCugatenc són, des de la primera edició a la tardor del 2018, la pota en paper del diari; una forma d’arribar semestralment a les persones que no fan un seguiment de l’actualitat a les xarxes. Però aquest propòsit no s’ha pogut complir en aquesta ocasió per les limitacions de l’estat d’alarma i l’emergència sanitària de la COVID-19.

Per ara el monogràfic és només digital però gràcies a la confiança de les persones subscrites i dels anunciants d’aquesta edició, tan bon punt puguem garantir una distribució segura per a les persones voluntàries que s’encarreguen d’aquest afer, elCugatenc publicarà aquesta mateixa edició en paper. Es consolida així una proposta nascuda de l’assemblea ciutadana que dona suport al diari.

A l’igual que l’edició, la presentació també serà digital. Avui a les 19h. a l’Instagram d’elCugatenc la periodista Aina Serra conversarà amb la historiadora especialitzada en gènere Berta Amador en un acte titulat Feminisme aquí i ara i que servirà de tret de sortida del cinquè Monogràfic elCugatenc.

Notícies relacionades