Protagonistes

La història parla sempre de reis, emperadors, polítics i descobridors. De tant en tant surten a escena personatges que tenen especial facilitat pel canvi de camisa. Un d'ells és Martínez de la Rosa, també conegut per “Rosita la pastelera”. Però, qui són els veritables protagonistes? El poble. Els que empenyen les rodes de la sínia de la història. Aquell qui els llibres no anomenaran mai.

Quan jo era un estudiant, els professors ens parlaven d'un nou corrent d'historiadors que investigaven en els moviments populars. Com vivia i què sentia el poble. D'aquesta manera esbrinaven el per què dels fets. Casos com la Setmana Tràgica, la guerra del Francès o la Revolució Francesa, per posar tres exemples, no s'expliquen sense analitzar el sentiment popular.

Malgrat tot, sembla que seguim personificant la història en els diferents àmbits. En el polític demanem líders carismàtics. En el moviment obrer, també. Inclús en l'esport. En futbol, per exemple, ens fixem en la quantitat de gols marcats per un davanter i obviem la resta de companys que també hi juguen. Perquè un davanter sol o amb un equip dolent, pocs gols en faria.

Ha passat algunes vegades a Valldoreix. El pregoner de la Festa Major ha estat un famós que hi viu, però que no hi és mai. Mai no el veus en cap comissió, ni en cap entitat, ni en cap festa. Ve, fa el pregó, diu que s'estima molt el poble i que...

En canvi, us puc assegurar que Valldoreix està plena de gent que mou el món cultural, l'esportiu, l'artístic i el solidari. I ho fa d'una manera altruista, emprant hores i esforços de la seva vida quotidiana. Gent del poble i per al poble que no sortirà mai en els anals de Valldoreix. Ni farà mai un pregó per a la Festa Major. Són com aquells escriptors negres que fan la feina perquè altres les llueixen.

Rafa Usero, mestre jubilat i actor

Notícies relacionades