Les pràctiques dels futurs mestres

Vaig llegir, no fa gaire, que tenien la intenció de fer més llargues les pràctiques dels futurs mestres.

No és mala idea que els estudiants de magisteri estiguin més temps en contacte amb els alumnes abans d'encetar la seva tasca docent. Però abans, deixeu-me dir la meva.

Dels trenta tres anys que vaig exercir la docència, trenta, si fa no fa, vaig tenir alumnes en pràctiques. La majoria eren noies. Perquè, un dels problemes que des de fa anys té la primària, és la manca de mestres homes. Algun dia hauríem de parlar de les causes socials que el provoquen.

Durant tots aquests anys, molts estudiants es sorprenien que els fes treballar tant i els donés tant de protagonisme a la classe. M'explicaven ells que, durant el curs anterior, els mestres i les mestres els feien seure en un racó a mirar i passaven hores i dies observant i prenent apunts.

Justament el que jo els prohibia des del primer dia: res d'apunts, res de diaris –unes de les tasques que els demanaven a l'Escola de Mestres era confeccionar un diari del que fèiem– ni de llibretes. Havien d'intervenir a la classe com un mestre més i, si havia quelcom que veia fora de lloc, ja els diria al final, quan, un cop sols, analitzéssim la intervenció.

En bastants casos, m'havia portat aquests estudiants de colònies amb els meus alumnes. Nosaltres en dèiem convivències, perquè el mot s'avenia millor a la veritable tasca de conviure junts. Era llavors quan podien conèixer els alumnes de debò.

Tanmateix, he tingut companys que semblaven molestos de tenir gent jove a la classe. Se sentien fiscalitzats en la seva labor. M'han semblat sempre professionals insegurs d'ells mateixos, gent que els feia por de mostrar els seus encerts i les seves errades.

No estaria de més que, ja que volen donar una empenta a les pràctiques dels futurs mestres, tinguessin més cura en la tria d'escoles i de mestres tutors. Perquè els estudiants de Magisteri no perdessin el temps durant les pràctiques.

Rafa Usero, mestre jubilat i actor

Notícies relacionades