Què fem si ens trobem un animal?

Bona pregunta!

Fins fa dos anys jo també m’hagués quedat en blanc, amb dubtes de tots mena: l’agafo? Com l’agafo? L’he de perseguir? I si està ferit? M’apropo? L’agafo si és petit, però a on el poso? I si és gran? A qui truco? Mil i un dubtes que ens poden venir al cap i el temps no s’atura, i l’animal està en perill, o mal ferit, etc.

Bé, doncs, gràcies a l’experiència, des de que vàrem crear el grup de rescat d’animals a la plataforma Animalista PAS, dels consells rebuts per especialistes i de l’experiència de grans persones implicades amb pagines de difusió i rescat… aquests dubtes s’han anat esvaint i ja tenim una idea de com actuar segons les circumstàncies. És per això que he considerat important poder compartir aquesta informació, perquè siguem cada cop més els qui no girem el cap davant d’una situació concreta i sapiguem què fer, a on anar i a qui trucar.

El primer que hem de fer és diferenciar les reaccions en funció de l‘animal que trobem i l’estat en que el trobem, és a dir:

Si ens trobem amb un ocell malferit, hauríem d’intentar agafar-lo amb una caixa de cartró i apropar-lo al veterinari que tinguem més a prop. Ells ja sabran a on redirigir-te o directament atendre’l. Per sort avui dia hi ha moltes associacions que poden fer-se’n càrrec, com Corazón de Paloma, Torreferussa (per a espècies protegides), etc.

En el cas de trobar un gat mal ferit, potser el primer de tot seria intentar fer una foto (intentant no ferir sensibilitats), i publicar-la a les xarxes socials de difusió de cada població, a Sant Cugat en tenim vàries. Aquest primer pas és clau per donar pistes a qui pot estar desesperat buscant-lo. Posteriorment, i si l’animal està en via pública, s’hauria de trucar a la policia que seran ells qui avisaran a la protectora encarregada de recollida de cada població.

Si en canvi el que trobem és un gos, ens podem situar en diverses variants:

Si el gos va caminant, va amb compte en creuar i es veu tranquil, és probable que estem parlant dels famosos “passejadors”, gossos que surten a donar un vol i saben tornar cap a casa sols, la zona més freqüent és Valldoreix, Mirasol, La Floresta i Les Planes.

En canvi, si el gos va caminant ràpid, inclús a trams corrent, desorientat, creuant els carrers sense cura, espantat... és molt probable que sigui un gos que s’ha escapat, s’ha perdut, o ha estat abandonat. Què fem en aquest cas?

Primer de tot, foto i publicació immediata a les xarxes per alertar del que s’ha vist, molt probablement l’estiguin buscant. Després, intentar agafar-lo, si es deixa, amb el que tingueu més a mà, una corda o el propi cinturó. Novament ens trobem en dues situacions: si podem agafar-lo, portar-lo al més aviat possible a un veterinari per que li pugui llegir el xip, moltes vegades el cas acaba aquí doncs amb el xip poden contactar amb els propietaris dels gossos i final feliç. En cas que no tingui xip, malauradament, s’hauria de trucar a la policia que faria arribar a la protectora perquè se l’enduguessin (si esteu interessats en ell, recordeu que si en 21 dies ningú el reclama el podríeu adoptar!). Però què fem si no podem agafar-lo? Si l’animal va creuant com un boig els carrers o està en una zona perillosa i pot provocar algun accident, convé trucar igualment a la policia local de St.Cugat (900 100 124) o inclús a emergències (112).

 

En resum, no girem el cap, no oblideu que tenim una obligació moral com a ciutadans d’auxiliar als éssers vius que necessiten un cop de mà.

Patrícia Trilla, membre de la Plataforma Animalista (PAS)

Notícies relacionades