Mònica Marqués

Joves, famílies i drogues

Sovint rebem consultes al nostre centre de mares i pares que el preocupa la relació dels seus fills i filles amb el consum de drogues. En la majoria de casos, aquestes inquietuds venen motivades per una sospita de consum per part de les noies o nois. Davant d’aquesta situació, el nostre consell sempre és el mateix: La millor actuació comença amb un diàleg obert, interactiu i sense prejudicis. Cada persona i context requereixen un enfocament específic, però la bona comunicació al si de la família és primordial.

Gènere: perspectiva dels joves 2021

Un 20% dels joves espanyols entre 15 i 29 anys neguen que la violència de gènere existeixi en l’actualitat i creuen que és un “invent ideològic”. Aquesta xifra tan preocupant s’ha duplicat en els últims quatre anys, segons dades del baròmetre Joventut i Gènere 2021 “Identitats, representacions i experiències en una realitat social complexa”. L’objectiu de l’estudi, que es realitza cada dos anys des del 2017, és el d’analitzar les identitats i els estereotips associats al gènere entre adolescents i joves. Per fer aquest anàlisi es van fer un total de 1200 enquestes a nois i noies entre 15 i 29 anys de tot el territori. Les preguntes de l’enquesta giren al voltant de 4 blocs.

8M un any després...

Dilluns farà un any de la manifestació del 8M 2020, un esdeveniment no exempt de polèmica degut a l'amenaça d'un virus que començava a creuar les nostres fronteres.

Apatia adolescent

Es passa el dia davant la tele tirat al sofà o amb la tablet, el mòbil i els videojocs tancat a l’habitació. No sembla que li interessi fer res, quan li proposem alguna activitat ens fa cara de pomes agres.

Feminisme de base

Massa vegades he sentit dir que les feministes són dones infelices que no troben parella, o dones que odien els homes i els sostens, i depilar-se ,i els vestits, etc. Sovint s’associa el feminisme amb l’odi, jo crec que s’associa més amb la ira. El gènere com funciona avui dia és una gran injustícia i resulta normal que les persones que tenim una posició feminista davant la  vida estiguem enfadades. No és l’odi, sinó la ràbia el que ens mou, però també l’esperança.

Relats de comunicació no violenta

La meva mare és estúpida, i el burro del meu pare és un titella que sempre fa el que ella li mana. Hi ha dies que és que la pegaria. Com fa una estona, que jo estava tan tranquil·la al sofà escoltant música amb els auriculars posats i el meu germà estava al meu costat jugant a un d’aquests jocs online que li molen, també amb els auriculars i parlant amb els freaks dels seus amics. Tot era pau i harmonia, amb el meu germà no sempre és així la cosa, estàvem els dos passant-ho bé, però de sobte arriba la bruixa.

L'adolescència i les TIC

L'adolescència transcorre, en la majoria dels casos, sense masses conflictes, o si més no els conflictes habituals d'aquesta etapa: portar la contraria als adults, estar més centrat en la diversió que en el deure, desafiar i contestar les figures d'autoritat, etc. En la nostra cultura, l'adolescència s'entén com una etapa de transició en la qual els nois i noies s'exposen a situacions d'adult sent encara una mica nens.

Només el SÍ és SÍ

Només el sí és sí, aquest és el lema que enguany l'Ajuntament de Sant Cugat ha difós durant la Festa Major i que té com a objectiu eradicar els abusos sexuals i les violències masclistes. A la campanya s’hi han sumat diverses entitats del municipi que han realitzat diferents accions en favor d'aquest objectiu comú. Es tracta d'una campanya molt positiva, però a la vegada una mica trista.

Pàgines