Noves tecnologies i violència de gènere

Les actituds masclistes troben nous mecanismes de control que ofereixen les noves tecnologies. Actituds ja existents, per se, que troben noves vies d'exercir aquest poder sobre l'altre. Les noves tecnologies ofereixen poder espiar a l'altre, saber on va, amb qui, com va vestida, a quina hora, amb qui es relaciona... Un munt d'informació per una persona. Si aquesta és violenta, pot emprar les xarxes socials per controlar, assetjar, difamar, extorsionar i amenaçar a les parelles. Noves fórmules per al vell masclisme de sempre.

Paraules com grooming –pràctica en què algun adult es fa passar per un menor amb la finalitat de guanyar-se la seva confiança i d'obtenir imatges o trobades sexuals–, sexting enviar imatges de caire sexualo stalking –perseguir de forma obsessiva a algú formen part del dia a dia.

Potser en algun moment t'han dit alguna cosa semblant...

Si m’estimes, em donaràs les claus.

D'aquesta forma poden accedir al compte. I es que en la parella no pot haver secrets, total, tens alguna cosa a amagar? Has d’esborrar contactes, fotos... Esborra el que et digui sinó no m'estimes prou. Frases típiques que evidencien el control.

Em faig passar per tu.

Malgrat que la noia canviï les claus, l'altre pot arribar a suplantar la identitat i fer declaracions per deixar-la en ridícul.

Si no fas això, poso a internet fotos íntimes.

És habitual fer extorsió amb material eròtic de la noia obtingut amb previ consentiment o no. Així deixa en evidència davant dels altres com és, alliçona i sotmet.

Has de connectar el geolocalitzador, així controlaré en cada moment on estàs.

Amb qui estàs? Envia’m una foto. D'aquesta forma sabré com vas vestida, amb qui estàs. Si et truco per Skype veuré si estàs a casa teva com em dius...

Fa poc una dona em relatava que havia de contestar de forma immediata els Whatsapps de la parella i que aquests eren constants. Si no ho feia les reaccions eren terribles. Així que vivia atemorida i amb el mòbil a sobre sense deixar-lo ni un instant.

Les trucades constants no són senyal d'amor, el que constantment et diguin amb qui estàs, on, què fas, amb qui... no son senyals d'amor, són formes de control i el control no te res d'amorós.

La confiança i el respecte del propi espai són peces fonamentals per amors saludables i els gels no són en absolut prova d'amor, així que si a cada moment tens algú que t'està controlant sabent on estàs amb qui i com, fuig, tant lluny com puguis.

Maribel Guillamón, fundadora de Noestàsola

Notícies relacionades