No tot s'hi val

Comencem amb la calor i amb les festes i concentracions massives en espais públics. Espais on gaudir de la música, els amics, de la temperatura més fresca i espais on moltes dones i homes no perceben per igual la seguretat i el confort. Normalitzem el fet de que concentració comportarà per al col·lectiu femení assetjament o tocaments com si aquest fos un afegit més de la festa; i moltes vegades ho justifiquem per l'alcohol, les drogues... No hi ha excusa, el problema d'arrel es la desigualtat estructural, el masclisme que forma part de les bases mentals de dones i homes. I així podem normalitzar o justificar que si aquella dona que ha rebut és perquè provocava, perquè anava vestida d’una o d’una altra manera. Posem el punt d'atenció a la víctima no a l'agressor, que es qui ha comet l'abús.

Gran part de les dones tenim interioritzat que l'espai públic a determinades hores, soles, amb grups d'homes pudulant són espais potencialment perillosos. Tenim gravat a la memòria quan ens deien “no vagis sola, vigila...” I es que aquestes agressions moltes vegades s'emparen pel fet de les pròpies inèrcies socials i la forma lúdica que cada persona té. I així moltes vegades aquestes conductes més “lleus” queden silenciades i minimitzades. Penso que la nostra estructura social és violenta i que la forma és molt diferent com utilitzem l'espai públic i els usos d'aquests els homes i les dones.

Quina dona pot dir que mai ha rebut un tocament, una mirada babosa, un assetjament?

No hi ha res que justifiqui una agressió, res. Parlarem d'agressió sexista quan és una agressió física o no exercida sobre una persona amb motius de gènere, orientació sexual, aspecte físic. Ací inclourem:

– Comentaris ofensius o degradants, insults, burles, priropos.

– Contacte físic no desitjat, tocaments, violació.

Hi ha diversos tipus de nivells d'agressions, i en àmbit psicològic, físic o sexual: insultar, cridar, desautoritzar, ridiculitzar, fer bromes o burles masclistes, menysprear, ignorar,manifestar gelosia, controlar les relacions, amenaçar, empentar, rebaixar l’autoestima, fer xantatge, aïllar, escopir, agafar amb força, estirar dels cabells, pessigar, retenir, assetjar, fer cops de peu o de puny, mossegar, agafar del coll, tancar en un espai, cremar, tallar, bavejar, mirades no desitjades, comentaris sexuals no desitjats, imposar pràctiques sexuals no segures, tocaments, violació, forçar a pràctiques no desitjades, difondre fotos o vídeos sexuals sense consentiment, tractar les dones com un objecte sexual, ús de llenguatge sexista, exhibició d'objectes sexistes, colpejar i llençar objectes, maltractar a les mascotes de la parella,trencar objectes estimats de la parella.

Com veus n'hi ha moltes i moltes que encara falten. Pensa sobre elles, potser les fas o les reps.

Com sempre, la prevenció és vital.

– Cal fer festes amb perspectiva de gènere.

– Garantir espais de seguretat i confiança.

– Campanyes de sensibilització i protocols d'actuació.

– Punts d'assessorament durant les festes.

– Formació als centres de secundària amb personal especialitzat.

Pensa en quin tipus de festa t'agrada o en quin tipus de festa fas quan vas en grup. L'efecte manada en els nois (amb estructures altament masclistes) és potent i devastador per les dones, recordeu casos de violacions múltiples. El cos d’una dona no és cap objecte a posseir, és una persona a respectar, consensuar i acceptar la seva voluntat. A la festa no tot s'hi val.

La interiorització de qui som i quines estructures tenim és molt important per posar solucions. Totes les persones podem traspassar límits, podem mecanitzar conductes sexistes, interioritzar models no igualitaris. Si tens conductes d'abús, posa’t en contacte amb personal especialitzat que t'ajudi a ser conscient i modificar els teus impulsos.

Maribel Guillamón, fundadora de Noestàsola

Notícies relacionades