Publicitat

L'inici

La violència psicològica és la base de les relacions abusives, la porta d'entrada, l'acomodament i la normalització als altres tipus de violència en la parella. Moltes vegades passa inadvertida perquè és molt subtil a l'inici, allò que et fa dubtar contínuament si estàs fent bé les coses, no és possible! Segurament et diràs: Ho veig malament jo i molts altres raonaments que et fan trontollar, com puc no refiar-me d'aquell que tant estimo? Precisament passa en un àmbit privat, íntim i per això li pressuposem el valor de la seguretat i no vulnerabilitat. De forma general la nostra societat beu dels constructes que l'amor fa mal, que fa patir, que la gelosia és una prova irrefutable d'un amor verdader... Un constructe sa identificarà a la parella com un ser amb el qual es pot establir una bona comunicació malgrat les diferències, no tindrem por a expressar-nos lliurament per evitar represalies, enutjos... Serà una relació lliure de control, on cada membre de la parella pugui créixer individualment amb respecte, amor i cura.

Per això és vital saber reconèixer les primeres senyals d'alarma, perquè aquestes hi són, malgrat que no les haguem vist. Com passa en un moment d'ensisament, eufòria i enamorament, les passem per alt, les minimitzem, pensant “ja canviarà”, les justifiquem i el temps per si mateix no arregla res, al contrari. Cal tenir-nos presents sempre. Amb la nostra autoestima i sabent posar límits podrem dir prou a l'inici d'una relació abusiva, tenir ben present que a l'amor no s’hi val tot i no et vull al meu costat si no em respectes, m'estimes i cuides, a l’igual que faig jo per tu.

Senyals d'alarma

- Aïllament social: Potser un dia et trobes que evites reunir-te amb els amics i familiars, que poses un munt d'excuses per no dir que a la teva parella no li agrada que quedis amb ells, que els critica sempre i que de tots no n'hi ha cap que es salvi de les seves crítiques, que evites quedar perquè al fons tens por que s'enfadi. Evites tot el que veus que no li agrada pensant que així estarà be amb tu però sempre hi haurà una excusa perquè estigui de mal humor i tu sempre seràs la culpable. Compte! Estar amb alguna persona no significa divorciar-se d’una mateixa (Antonio Bolinches).

- Control: Vol saber on ets, amb qui vas de forma contínua, si arribes tard desconfia i et cus a preguntes, et telefona moltes vegades, et diu com has de vestir, amb qui has d'anar, si has d'estudiar, si has de treballar, controla el Whatsapp (si t'has connectat a tal hora, si has vist els missatges...), al Facebook (amb qui estaves, amistats, comentaris...), vol saber les claus dels teus correus adduint que si no tens res a ocultar li donaràs... Compte! La gelosia no és senyal d’amor.

- Insults, menyspreus, humiliacions en públic o privat: O potser es calla quan li parles, no et contesta, t'ignora, com si no existissis, utilitza els silenci com a castic.

- Manipulació: Per aconseguir el que vol sense tenir en compte els teus desitjos, interessos ni la teva voluntat, hi ha imposició de criteris i tu acostumes a cedir perquè vols tenir la festa en pau, també a traves dels fills, doncs saben perfectament que fàcilment et poden fer mal a traves dels infants.

- Mentides: Et confon contínuament, es contradiu, tergiversa el que dius, és molt desconfiat, et mostra amor i odi repetidament i cada cop estaràs més confosa.

- Amenaces: T'amenaça amb fer-te mal, o d'emportar-se els nens, de no col·laborar econòmicament a casa, de ser mala mare i de treure-t’ho tot, de trencar coses que t'agraden o donar cops a alguna cosa (compte! A la propera pots ser tu a qui li doni el cop), crea un clima intimidatori on t'acostumes a observar el llenguatge no verbal. Potser tens por, malestar, inseguretat, davant d'ell i alguna cosa a dins que no saps definir i també et sens amb poca autoestima, d'aferrament a una relació que no et respecta.

Si tot això relatat et remou fes alguna cosa per tu i pels teus fills, si els tens (aquesta es la base però sempre va a més), busca ajuda, hi ha sortida, t'ho asseguro.

Maribel Guillamón, fundadora de Noestàsola

Notícies relacionades