Una altra economia ja existeix

Aquesta afirmació és el lema de la nova Xarxa d’Economia Solidària (XES) de Sant Cugat. Com tothom deu saber prové d’aquella que es va posar de relleu durant el Fòrum Social de Porto Alegre i ha estat una de les idees claus de moviments com el del 15M a Catalunya. De forma molt clara la XES esborra en el lema aquell “és possible” conegut perquè és una evidència que una altra forma de fer economia ja ha arribat als nostre pobles i ciutats.

És molt important que les petites i grans propostes que existeixen en el territori es coordinin i prenguin la forma d’un nou lobby que ha de pressionar a les institucions perquè deixin la vella economia i posicionin l’Economia Social i Solidària com l’única recepta per donar resposta a la crisi econòmica però també de valors i democràtica que vivim des de fa més de 10 anys. Una entitat transformadora i acceleradora social d’aquella forma de desenvolupament que posa a les necessitats humanes com a centre de la seva actuació, que gestiona de forma democràtica la seva realitat diària i que és respectuosa amb el medi natural i social.

A Catalunya però també a Sant Cugat existeixen ja moltes iniciatives amb aquest caire. Iniciatives que sovint han hagut de llaurar el seu futur des de l’anonimat i en clara minoria però que ja comencen a bastir una resposta a la societat davant aquella altra que té com a principi bàsic el seu lucre, que es basa en una estructura clàssica piramidal on la gent que hi treballa canvien la seva força de treball per una nòmina a final de mes, cada cop més retallada per cert, sense participar de les seves decisions i que no només actua al marge del seu medi natural i social sinó que sovint ho fa malgrat aquest.

En aquest llarg període de crisi econòmica, de crisi del capitalisme més salvatge, només experiències cooperatives i socials han reeixit en mig d’aquesta. Perquè han posat com a principis de la seva actuació fer allò que és possible després d’un exercici de consens intern on fins i tot s’ha arribat de forma pactada a reduccions d’ingressos per tal que el projecte tingui futur. Iniciatives en molts àmbits com el de l’educació, la cultura, el medi ambient, la comunicació, industrials, han desenvolupat la seva activitat tenint en compte com a línia principal el bé comú i la sostenibilitat dels seus projectes empresarials abans que el repartiment de beneficis entre els seus accionistes. Situacions com la de la banca, de la que escoltem beneficis des de fa uns anys i que no es descompten d’aquests els greuges que amb la seva activitat han produït en la societat no es poden donar en l’àmbit social i solidari de l’economia on, també existeixen, iniciatives de crèdit que cada cop creixen amb més força i que adrecen els seus guanys a l’enfortiment del projecte i a iniciatives locals amb els mateixos principis.

La XES de Sant Cugat, seguint els passos de la mateixa organització nacional, es planteja com a principals reptes donar a conèixer entre el gran públic que una altra economia ja existeix, que es pot estar d’acord amb altres formes de quotidianitat des del consum responsable, local, crític, sense haver de fer actes heroics. Amb la 1a Fira de l’Economia Social i Solidària del proper 2 d’octubre la ciutadania podrà conèixer quines son les eines per viure en la nostra ciutat d’una forma més d’acord amb aquests principis que haurien de guiar la societat per passar plana al que ha guiat en el darrer segle les nostres relacions econòmiques i socials.

Notícies relacionades