Si no vols que se'n parli, tapa-ho!

Diuen que si no vols que es parli d'un tema el millor que pots fer és fer-lo coincidir amb un esdeveniment ben important. D'això en saben molt qui són especialistes en estratègia política i a Sant Cugat, pel que hem pogut veure en els primers moviments del govern en minoria de CiU, d'aquests n'hi segueixen havent.

Què millor que fer coincidir l'aprovació dels sous i dedicació dels i les càrrecs polítics de l'ajuntament amb la Festa Major perquè passi tot ben desapercebut per l'opinió pública? No perquè no se'n parli, perquè els mitjans ens hem fet ressò, sinó perquè es tapi de seguida amb un munt de notícies positives d'un esdeveniment que ocupa a la majoria de la gent com és la nostra festa grossa.

Em direu mal pensat i que no hi ha res a amagar. Potser no. Però com que crec que val més posar les coses negre sobre blanc vaig a recordar el que va passar el passat divendres 26 de juny que és quan es va fer el ple extraordinari de cartipàs i en treuen vostès les reflexions. CiU hi arribava amb una majoria simple, pel que necessitava de l'ajuda d'algun dels grups municipals per tirar endavant el seu disseny organitzatiu. Explicat "en plata" si tota l'oposició hagués votat en contra CiU no hauria pogut aprovar ni les dedicacions i retribucions dels seus regidors i regidores ni la dels càrrecs de confiança i directius. Hores d'ara no sabem per quin motiu en unes votacions va ser ERC i PP qui es van abstenir i en l'altra els mateixos grups més ICV-EUiA i el PSC. Sabem el que van expressar al ple, com podeu llegir en la crònica.

El que és objectiu és que en aquest ple es va aprovar el que avançava jo mateix en l'article del 21 de juny. Ho veiem: de l'equip més proper a l'alcaldessa "cauen" l'adjunta al cap de gabinet (-40mil€), la cap de premsa adjunta al cap de gabinet (-48mil€) i el coordinador d'entitats esportives (-40mil€). Però hi hem de sumar la cap de premsa i comunicació (+61mil€) i la cap de protocol (+48mil€). Del que s'anomena personal directiu, cosa que poso en dubte perquè si realment ho fos hauria de passar un procés selectiu com diu l'EBEP, els 5 que hi haurà passen a cobrar de 80 a 70 mil € - n'hi havia 3 -. I dels 9 restants que cobraven 61 mil€ es passa a 2. Quedant igual el del Centre Cultural, amb 65 mil€. Resumint, es passa de 13 a 7.

Pel que fa als càrrecs electes del govern hi ha hagut un canvi substancial respecte al darrer mandat. En aquest i fins que no es desvetlli si l'alcaldessa passa a formar part activa del govern de la Diputació - el que li donaria dret a un sou que s'estalviaria l'ajuntament, no el país -, el sou de la primera regidora serà de 75.000€ - la de Barcelona és de 37 mil€ (...). Es passa a tenir tots els tinents d'alcalde a dedicació exclusiva i cobrant el mateix, 60.744 € - fa quatre anys eren 2 -. Una regidora ingressarà 59.795€, dos 47.529€  i els altres dos 28.430€. Sense comptar el sou de l'alcaldessa i, tenint en compte que CiU ha perdut un 25% de representació, només rebaixa un 5% la nòmina política del govern.

Pel que fa a l'oposició, no és que hagin fet massa "bon negoci". És per això que segueixo sense entendre què és el que han obtingut amb aquesta votació de laissez-faire alguns dels grups. Segurament hi ha manca de política comunicativa per part d'ells o ens guarden alguna sorpresa per més endavant. Els portantveus i regidors cobraran per assistència a plens i comissions i de mitjana ingressaran mensualment 1.700 els primers i 1.400 els segons, tot són xifres en brut. I encara, això sí, queden organismes públics on cal nomenar càrrecs directius. Sempre heu de tenir en compte que les dades les he extret del primer ple del mandat, tant d'aquest com del de fa quatre anys. Després d'aquell hi va haver canvis en les dedicacions de diferents regidors, a partir d'ara no sabem si hi haurà també canvis en el cartipàs més endavant.

El que constato és que l'explicació de l'equip de govern als mitjans es va fer d'urgència per part de l'alcaldessa, el ple d'aprovació es va fer el mateix dia que començava la Festa Major i a una hora en la que és molt difícil que la gent hi pugui anar i que les "negociacions" i posteriors posicionaments polítics de l'oposició encara no ha estat explicada més enllà del que es va dir a la sessió plenària, que ja és prou però no suficient per uns mitjans com el nostre que voldríem contrastar dades, programa, hemeroteca, etc.

Notícies relacionades