Compte no t’entrebanquis!

Sí amigues i amics, l’Ajuntament de Sant Cugat es preocupa per tothom. També per aquelles persones que en lloc de mirar endavant quan caminen miren cap avall a un mòbil o una tauleta. Quin detall, no? Una passa més per aconseguir ser una súper mega smart city. Felicitats!

Ens ha costat la conya 5.000 euros i “el govern pensa en poder instal·lar-lo en altres indrets de la ciutat”... Es tracta del “semàfor de terra”, un nou enginy que el govern de la ciutat ha situat a la cruïlla dels Quatre Cantons amb Francesc Moragas, “l’única cruïlla amb trànsit de l’eix de vianants i un dels indrets amb més trànsit de la ciutat”, segons el gabinet de premsa.

Em pregunto si ens hem tornat tontos. La notícia ha sortit a tots els mitjans locals i nacionals amb titulars ben diferents però textos gairebé idèntics. Ho he repassat. El més atrevit ha estat el d'El País, “Sant Cugat col·loca semàfors a terra per als vianants ‘zombis’”. Penso, però, que en general tenen poca imaginació i gens de mala llet. Perquè el fet mereixeria un “olé tu” general. No es tracta de posar l’enginyeria al servei de la gent sinó d’assumir com a bo que la gent vagi pel carrer mirant a terra i ficats en el seu món. I els hi facilitem.

Imatge del semàfor de terra instal·lat als Quatre Cantons. Foto: Localpress

No ho fem amb la gent cega posant semàfors amb avisos acústics però sí que posem un semàfor que avisa si es pot passar a qui no fa allò que hauria de fer: Caminar mirant endavant en un espai amb molt trànsit de vianants. Una conducta que, com la de les bicicletes per la zona de vianants o la de dels conductors que parlen pel mòbil i condueixen, hauria de ser castigada. Una acció com aquesta només premia les conductes individualistes i incíviques.

Que aquesta iniciativa reforça els passos que fa la ciutat en el projecte smart city? Crec honestament que les passes en aquest sentit serien més ben rebudes per la ciutadania si es respongués més ràpid les instàncies de les entitats, com han manifestat la gent de Cal Temerari amb el tema del Quinto de Nadal. O si poguéssim gaudir de wi-fi en més espais públics de la ciutat i els que en tenen funcionessin millor. Això sí que demostraria que som una ciutat intel·ligent i no donar un cop a l’esquena a qui transita per l’espai públic com si visqués sòl al món. 

Notícies relacionades