Publicitat

Portaveus a l'oposició amb dedicació exclusiva i regidors al govern a mitges

El Ple de dilluns va tindre un punt que va passar relativament desapercebut malgrat la seua importància. Amb la cinquena modificació de cartipàs, es van redefinir les tinences d'alcaldia i això s'havia d'ajustar al quadre de retribucions. Una cosa tan senzilla com canviar el nom i mantenir els salaris, llevant també la dedicació de Carles Brugarolas, extinent d'alcalde d'Economia, que passa a cobrar dietes, com tota l'oposició.

Ara bé, el govern va aprofitar l'avinentesa per a donar la possibilitat als portaveus dels grups de l'oposició a cobrar una dedicació exclusiva de 35.000 euros l'any. Llavors van saltar PP i Ciutadans dient que era una decisió feta a mida. També Pere Soler, del PSC, va dir que obrir-ho només als portaveus era una falta de solidaritat amb la resta de regidors. Aldo Ciprian, portaveu de Ciutadans, va dir que les dietes eren la millor opció per a no fer de la política un lloc on lucrar-se. Debat obert, llavors.

Poc després El Confidencial publicava una notícia en els termes apuntats pels taronja, que, a més, van ser els únics que s'hi van oposar a la proposta ja que els regidors socialista i popular es van abstindre. Amb el titular "Concejales de ERC y la CUP logran una sudida de sueldo del 46% tras quejarse" i un lead per a emmarcar ("Independentistas, sí. Pero la pela es la pela") l'article se centra en com els independentistes han forçat el canvi de retribucions en benefici propi.

Ara bé, s'oblida un debat importantíssim. Si volem polítics que treballen amb totes les seues forces per la ciutat no té sentit que els donem un salari fix que els permeta dedicar-se només a esta faena de representació? És més o menys el que va dir Núria Gibert, portaveu de la CUP-PC. Diu que per a coordinar el seu equip ha hagut de deixar la faena que tenia. Ara, es va oblidar de dir la seua aventura com a candidata al consell nacional del partit. Igualment, té sentit que els polítics participen dels òrgans de partit.

Donar un salari fix als portaveus que vulguen sembla una opció raonable des d'aquesta perspectiva. La resta de regidors a una ciutat com Sant Cugat haurien o no haurien de tindre accés a una dedicació exclusiva? Potser és l'única forma que un aturat accedisca a polític, per exemple. Però tot plegat no ens posa davant d'una situació de professionalització de la política? Que hi haja gent que es clava en política amb més voluntat pròpia que de representació?

Enmig d'este debat sa per a la democràcia hi ha una incoherència de base. Quin sentit té donar dedicació exclusiva als portaveus de l'oposició quan l'alcaldessa, Mercè Conesa, de facto no en fa perquè té el seu càrrec de presidenta de la Diputació? Aquest cas encara és passable perquè per a estar a la Diputació s'ha de ser regidor. Ara, i el de Damià Calvet a l'Incasòl? Ara farà urbanisme, pressupostos i Incasòl. Quin sentit té la dedicació exclusiva, llavors?

Notícies relacionades