Plens infumables

La política no és fàcil ni ràpida. Aconseguir, per tant, que la ciutadania mostre interès és tot un repte. Fer els Plens per les vesprades, a diferència d'altres municipis, és tota una conquesta per als ciutadans que els agrada acudir de tant en tant a veure què diuen els seus representants polítics sense cap filtre. 10 o 20 persones és una xifra gens menyspreable. Ara, això implica responsabilitat.

Està clar que un Ple no és curt i molta gent se n'anirà a casa abans que acabe però arribar amb un ordre del dia de més de 30 punts, la majoria dels quals mocions, com en l'última sessió, és assegurar que no s'acabarà abans de les 12. Òbviament, a aquelles hores a la sala només queden polítics, companys de partit, tècnics i periodistes.

L'organització dels blocs de les sessions plenàries provoca que la majoria de ciutadans només veja en directe el debat de les mocions. És una part interessant perquè els grups marquen perfil polític però només quedar-se amb la primera meitat de la sessió és perdre gran part de la informació. Les propostes que porta el govern a Ple per àmbits són tant o més importants que les mocions.

S'ha de buscar la fórmula per a què els Plens no siguen tan infumables. La proposta de limitar mocions pot semblar raonable però és llevar-li a l'oposició el seu únic mecanisme de fer propostes. Limitar les mocions que no parlen del municipi és enganyós perquè des del món local es pot pressionar per a què canvien les coses en altres instàncies.

Eliminar els debats repetits és una opció. La fórmula "em remet al que he dit en el punt 'x' de l'odre del dia i només afegisc..." podria evitar una estona de debat sobre qui és més o menys d'esquerres o més o menys independentista. Ara, tampoc es tracta de no deixar que s'expressen els partits.

Igualar els ordres del dia per a què no hi haja mesos amb 20 punts i altres amb gairebé 40 sona bé però és complex d'aplicar perquè hi ha coses que venen com venen i no es poden preveure. Dividir les sessions en dos és factible però la gent estaria disposada a 'perdre' dos vesprades per a seguir un únic Ple?

Probablement s'hauria de preguntar a la gent que li interessa la política i acudeix a les sessions per a aplicar alguna mesura que acontente a tothom. Mentrestant els periodistes seguirem explicant què passa cada mes, malgrat les hores.

Notícies relacionades