No sabria què fer amb un sou com el de Calvet

Preparant l'article sobre el debat de les retribucions, vaig veure que segons la web de la Generalitat Damià Calvet cobra 115.193,61€ a l'any (sou brut). Pagat per la Generalitat i no per l'Ajuntament és el regidor que més ingressa per la seva tasca política, en aquest cas com a director de l'Incasòl. Per tal de posar els peus a terra, se m'ha ocorregut fer un càlcul del que gastem aproximadament la meua parella i jo al mes. Amb el sou de Calvet podrien viure 7 parelles com la meua, 14 persones. D'acord que és sou brut, no he comptabilitzat estalvis i no tinc fills. En qualsevol cas, la distància és abismal.

Seguint amb aquesta lògica, m'he posat a calcular com quedaria amb la resta de dedicacions. Amb el salari de Conesa com a presidenta de la Diputació podrien viure 6 parelles com la meua; amb les dedicacions exclusives de la majoria de tinents d'alcalde, 3,7, i amb les dedicacions exclusives dels regidors del govern, 2,9. Només en les dedicacions parcials de regidors i el salari de l'oposició –ja siga en dietes o dedicació exclusiva– el càlcul es queda per sota de 2.

Sé que jugar amb números amb aquesta frivolitat pot semblar demagog però és la forma d'aterrar i veure què signifiquen les xifres a la pràctica. Amb això no vull dir que els polítics no es guanyen el salari ni tampoc que jo tinga una capacitat innata per a l'estalvi –encara que fama d'agarrat me n'han donat sempre–. Ara, si volem que la política siga una feina de representació i no un espai on lucrar-se, seria bo que els salaris s'ajustaren més a la realitat social.

De tot plegat trac una conclusió: No sabria què fer amb un sou com el de Calvet. Cada cop que a la ràdio sona un anunci de la loteria d'aquells d'“aquest diumenge pots convertir-te en milionari” em plantege per a què voldria tants diners si amb el que gaste ara ja porte una vida còmode i agraïda. El mateix em passa amb el salari de Calvet, o de Conesa, o dels tinents d'alcalde. A més, ara es beneficiarà de l'augment de l'1% dels treballadors de la Generalitat que, amb un salari com el seu, representa més de 1.000€ a l'any.

Després d'això, pense que ha arribat el moment de debatre sobre salaris. Ja que en el darrer Ple es va encetar el meló, cal parlar de la diferència entre govern i oposició i del conjunt dels polítics amb la societat. Sempre m'he negat a utilitzar l'expressió “classe política”, però amb aquestos salaris igual acaben esdevenint una classe social. Els representants no poden viure en un núvol perquè la percepció de distància entre els votants i els votats creixerà perillosament.

 

Notícies relacionades