El gust agredolç de la comissió Teyco

Ha sigut –i si per a algú no ho és, ho hauria de ser– el tema de la setmana. La primera comissió informativa especial ja té conclusions. L'oposició ha dibuixat dubtes diversos sobre les adjudicacions a Teyco dels edificis de la plaça dels Rabassaires i de la pista de La Guinardera. Si bé, després de llegir-les queda un regust amarg. Potser el primer que crida l'atenció és que la comissió va nàixer arran de la visita de la Guàrdia Civil a l'Ajuntament i a Promusa per un presumpte cobrament de comissions del 3% per part de Convergència i d'això no hi ha res. És comprensible, però, que els polítics es dediquen a fer política i els jutges a jutjar.

La comissió deixa dubtes oberts: Hi ha flonjalls o no a La Guinardera?, està ben justificada la baixa temerària –preu molt baix– de Teyco a la plaça dels Rabassaires?, el sobrecost de les dues obres està ben justificat..? Els sis grups de l'oposició assenyalen punts en què el dubte és evident i raonable i diuen que tot s'haguera pogut fer millor. Però de conclusions concloents de veritat hi ha poques. Apuntar al gerent de Promusa és potser el major atreviment de la comissió. Però, evidentment, no se li pot demanar més. Que hi haja el que hi ha ja és en si un aspecte a valorar.

Malgrat tot, el govern no ho veu clar. En una posada en escena que no es veia des de la presentació del contenciós per la modificació del Pla General Metropolità a sis àmbits del municipi, Damià Calvet, tinent d'alcalde d'Urbanisme, no ha dubtat en defensar la tasca del govern que es va encarregar d'aquelles adjudicacions i de Lluís Hosta com a gerent de Promusa alhora que a desacreditar les conclusions. Fins i tot busca una mena de ratificació a través del secretari de l'Ajuntament.

La resposta ha estat contundent alhora que planejada. Arribar a una sala de premsa amb un dossier de documents que dobla en dimensions les conclusions que havia facilitat l'oposició és a ulls de qualsevol persona una mostra de transparència. Fins que es llegeixen els documents, clar: Només les respostes que beneficien al govern i una acta que, de fet, està partida per la meitat i només en tenim mitja. Però, així i tot, se li ha d'agrair esta mostra de transparència i una explicació detallada per mirar-s'ho tot plegat amb perspectiva, amb dubtes per totes les bandes. Fixa't, fem una comissió per a esclarir dubtes i acabem plens de dubtes!

Tot i així, hi ha una qüestió molt destacable de tot plegat. La comissió va nàixer des del Ple i, per tant, és tant de l'Ajuntament com el govern. De fet, fins i tot una miqueta més perquè agafa també l'oposició. Que el govern es desvincule de la comissió Teyco per a criticar les conclusions implica que posa en dubte un òrgan de l'Ajuntament i, alhora, crea un doble discurs oficial: el de la comissió i el seu.

La qüestió no és per a riure. La comissió no només va nàixer al Ple sinó que va ser el propi govern qui va fer bandera de transparència i va dir que portaria la comissió a aprovació –ho explica l'alcaldessa Mercè Conesa en esta entrevista que li vaig fer pocs dies després de l'escorcoll–. Què passa? El govern no es creu un òrgan que en gran part és seu? Tampoc cal oblidar que Calvet participava activament i, tot i el desacord, part del que diuen les conclusions també és cosa seua, de la seua implicació en la comissió.

Tot plegat ens porta a una conclusió –esta sí és concloent– que, de fet, ja teníem apresa d'instàncies administratives superiors: Les comissions d'investigació, en aquest cas anomenada comissió informativa especial, difícilment aporten unes conclusions de pes perquè tot plegat es converteix en un debat polític amb uns dient que algú ho ha fet malament i algú proper a este algú defensant-se. Per a alguns una purga i per a altres llum i taquígrafs mentre fora és rebombori amb suc mediàtic. I ens queden dos comissions per davant!

Notícies relacionades