Ignacio Rigau

Llibertat com a pressupost

Penn Fraser Jillette, un talentós còmic i il·lusionista nord-americà, conegut també per la seva faceta activista, en una tertúlia televisiva va anunciar una simplíssima regla per a la política en la qual no he pogut deixar de pensar.

Ibi ius?

Quanta llei podem suportar? Qualsevol conciutadà té, sens dubte, la pell feta a la regulació: fa anys que es remulla a l’olla normativa que s’escalfa lenta però que inexorablement va cap a l’ebullició.

Sobre cultura: algunes idees

En paraules del locutor de ràdio Carlos Alsina, Espanya és un país expert en obrir debats, però no en tancar-los i el passat cap de setmana en vam viure un exemple d’aquest principi: la celebració de la la gala dels Premis Goya. La polèmica que va nodrir no poques piulades i tertúlies va ser la de la inversió en cinema i m’agradaria contribuir-hi aportant, potser, una altra aproximació.

Diàleg: un significat buit

Cants de diàleg ressonen a la plaça Sant Jaume, on el President Torra commina a Pedro Sánchez a sit and talk (de tots els eslògans del processisme, possiblement el menys atractiu).

“Diàleg” és una paraula que, al món del debat acadèmic, anomenarien magnètica. Hi ha certs mots que, pel sol fet d’anunciar-los, sembla possible captar l’atenció de l’audiència. Altres exemples de paraules magnètiques serien “canvi” o “solució”. Qualsevol campanya electoral és un ecosistema fecund per les paraules magnètiques.

La fal·làcia Thunberg

L’argument d’autoritat –un dels més habituals en la construcció argumental– consisteix en recavar el suport o el rebuig d’una persona o institució de referència en la matèria que s’està discutint. Per exemple, si volem defensar que la dieta mediterrània és la millor del món, buscarem el dictamen d’un nutricionista; o, si ens trobem refutant que a la Barcelona del segle XIX vivíem millor, ens agradarà disposar de l’opinió d’un catedràtic d’Història.

El rugit del sometent

Aquesta setmana vaig rebre una brevíssima carta. Començant amb un “Hola, veí!”, em convidava a descarregar-me Nextdoor, una aplicació privada on compartir, entre d’altres, problemes i recomanacions “sobre Seguretat i Protecció [sic]” relatius al meu carrer i al meu barri. Val dir que aquesta xarxa social és de proximitat és gratuïta.

Sobre l'Orgull Hetero

La dogmàtica de l'articulista demana una breu introducció, però, aprofitant que la discussió que s'aborda és en boca de tothom, ens estalviarem els circumloquis: té legitimitat el Dia de l'Orgull Heterosexual? Hauríem de permetre-ho?

Què fem amb Vox? (II): Lustració

La lustració fou un ritu que s'adoptà a l'Antiga Roma al volant del 550 a.C., importat de l'Antiga Grècia, amb el que es procurava protegir la bondat i la divinitat. No en va lustratio, en llatí, es tradueix com a "purificació". Els destinataris de dita lustració o purificació podien ser molts i variats: el camps i el bestiar; els exèrcits; les ciutats; o els recent nascuts. Mitjançant aquesta cerimònia, es pretenia lliurar dels mals esperits a certs pilars de la societat romana.

Pàgines