Dexia i Banc Sabadell, principals creditors de l’Ajuntament

No volia parlar més, de moment, del pressupost municipal. Però la lectura d’aquest article a eldiario.es, en el que s’explica que només el 22% del deute subscrit per l’Ajuntament de Barcelona l’any 2017 s’ha fet amb la banca convencional privada, em va convidar a estudiar quina era la situació de l’Ajuntament de Sant Cugat. La realitat és que si a l’Ajuntament de Barcelona el 32% del deute és via banca pública, el 28% via bons socials i verds i el 18% via banca ètica, a Sant Cugat ens trobem que dels 69 milions de deute el 2016, darrer any del que tenim dades liquidades, només un 7,6% prové d’un origen diferent a la banca tradicional i, en aquest cas, és d’organismes públics com la Generalitat o la Diputació.

Anem a pams però. En els darrers anys (2011-2016) el deute de l’Ajuntament de Sant Cugat ha passat del 73% del pressupost del 2011 –la regla de despesa i la ràtio d’endeutament marca com a màxim un 75%– al 48,6% del 2016. Tanmateix el deute per habitant ha evolucionat en aquests set anys dels 929 euros del 2011 als 773 euros. Hem de tenir en compte que el pressupost ha crescut un 33% en aquest període i el deute s’ha reduït un 11,6%.

A quins bancs devem diners?

L’Ajuntament de Sant Cugat deu més de 69 milions d’euros a final del 2016. D’aquests, el 25% els deu a DEXIA, que durant uns anys va ser participada pel Banc de Sabadell i que és un banc belga especialitzat en el finançament del sector públic. A aquest creditor segueix el Banc de Sabadell, amb un 19,5 % del deute, el BBVA amb un 16,1% i La Caixa amb 12,1%. També són creditors Bankia (2%), Catalunya Caixa (6,1%), Santander (6,7%), Banesto (1,9%) i Abanca (2,9%).

De les entitats esmentades el Banc de Sabadell ha experimentat un augment del crèdit santcugatenc en les darrers anys, passant dels 3 milions el 2013 als 13 milions del 2016. La Caixa també ha augmentat el crèdit un 49% del 2011 al 2016. Cal apuntar que, tenint en compte la introducció a aquest article, només el 2014 hi va haver una operació de crèdit amb banc de caràcter cooperatiu, en aquest cas, Caixa d’Enginyers, amb 2 milions que es van liquidar el mateix any.

On tenim els diners dipositats?

A banda del deute municipal és interessant saber amb quines entitats operem. Lògicament les que ens fan préstecs són les que compten amb una operativa bancària més important amb l’Ajuntament de Sant Cugat. Comencem, però, per repassar quin és el comportament municipal amb l’anomenada banca ètica o social, donat que fa 6 anys i, mitjançant una moció d’ICV aprovada al Ple, Sant Cugat es va comprometre a treballar amb una d’aquestes entitats. El saldo a final de 2016 amb la Caixa d’Enginyers era de 2 mil euros i amb Triodos Bank, un dels bancs ètics amb més importància a Europa, de 31 mil euros. Si bé, amb aquest darrer l’operativa durant l’any ha estat de més de 120 mil euros, com en els 3 anys anteriors.

Pel que fa a la banca convencional, cal remarcar que és el Banc de Sabadell el que compta amb més confiança de l’Ajuntament. Aquest banc ha guanyat pes en l’operativa municipal en els darrers 3 anys a costa del BBVA i La Caixa que, tot i això, segueixen sent operadors importants dels nostres estalvis. Juntament amb aquestes entitats hi trobem el Banco de Santander, Catalunya Caixa i Bankia.

Xavier Boix, coimpulsor d'elCugatenc

Notícies relacionades