Visc(a) Sant Cugat?

“5.899 vots. Èxit de participació als Pressupostos Participatius #SantCugat. Estem fent el recompte, aviat sabrem els projectes més votats!” D’aquesta manera el compte de Twitter de l’Ajuntament de Sant Cugat anunciava al món la xifra de participats en la votació dels pressupostos participatius de la ciutat. En la piulada també hi havia adjuntada una fotografia on es pot veure una imatge de Sant Cugat amb un “5.899 gràcies” gegant. 5.899 gràcies?

El passat divendres 11 de novembre es van fer públics els resultats de les votacions dels pressupostos participatius de Sant Cugat, els quals han estat envoltats de polèmica des del començament de la seva gestació. Quan vaig veure la piulada de l’Ajuntament he de confessar que em vaig alegrar, ja que en veure aquest llenguatge tan positiu, vaig pensar que les ciutadanes i els ciutadans s’havien involucrat en la millora de la seva ciutat. Tot molt idíl·lic, vaja com ens ho pinten sempre.

A qui se li estava permès votar en aquest procés? Les persones majors de setze anys podien escollir quins projectes volien que s’hi invertís diners del pressupost local. Quantes persones diríeu que tenien dret a votar, unes quantes oi? Exactament 71.018 persones podien participar d’aquesta votació, i només 5.899 ho fan fer. Realment ha sigut un èxit? Hem de celebrar que només hi ha hagut un 8,3% de participació? No s’ha sabut arribar a tothom? Què ha passat?

Un producte típic de la nostra societat és les ganes de queixar-se. Tot està malament. Estem plens de corruptes. El sistema no funciona. Estem fartes que ens manipulin i que sempre guanyin les mateixes persones. Us sona aquesta cantarella? És molt fàcil estar sempre a la contra, però quan et donen l’oportunitat d’involucrar-te en el dia a dia de la teva localitat i poder decidir què s’hi fa, se’ns en va la força per la boca.

Sembla una ximpleria aquest enreveixinament antisistema, però no ho és. Hem de començar a apoderar-nos i fer-nos dignes de la nostra ciutat. Perquè encara hi ha moltes coses a millorar, però si no hem sigut capaços de votar aquests pressupostos participatius, com canviarem la nostra ciutat? Hem de veure què necessita Sant Cugat per ser una ciutat més justa, amb més facilitats per a totes i tots, on tothom tingui cabuda. Tot i les polèmiques dels projectes que tant se n’ha parlat, jo vaig participar en la votació, perquè crec que es pot fer de la nostra ciutat un lloc millor. I tu, creus en Sant Cugat?

Ainhoa Miró, estudiant d'Educació Primària i membre de les JERC

Notícies relacionades