L'origen de les Nadales

Arriba el Nadal i amb ell les Nadales que hem cantat tota la vida, però quin és el seu origen?

Com és que sortim al carrer a cantar Nadales?

Fa milers d'anys a Europa ja es cantaven himnes i cançons per a celebrar el solstici d'hivern

El dia més curt de l'any es celebrava entre cançons de joia i danses al voltant de cercles de pedra.

Els cristians van fer-se seva la celebració pagana del solstici i van introduir cançons de temàtica cristiana, una de les primeres Nadales cristianes de les que es té prova data de l'any 129 (és a dir, fa 1890 anys!)

Mica en mica es van anar estenent i a partir de l'any 760 hi havia molts compositors de Nadales arreu d'Europa, però no acabaven d'agradar perquè eren en llatí, un idioma que la majoria de la població no podia entendre.

És per això que cap a mitjans de 1200 no hi havia cap interès en celebrar Nadal ni cantar Nadales.

Això va canviar gràcies a Sant Francis d'Assisi quan l'any 1223 va començar a fer representacions de la nativitat a Itàlia, unes obres durant les quals els artistes cantaven cançons narrant la història que s'anava representant, normalment en la llengua que permetia al públic entendre-ho i sumar-s'hi. Aquestes noves Nadales van viatjar per tota Europa reanimant les ganes de cantar-ne.

La primera Nadala va ser escrita l'any 1410, però només se'n conserva un petit fragment. Durant aquella època les Nadales es cantaven a les cases i tot i parlar d'escenes religioses no s'entenien com a tals. Els diferents pobles se les van fer seves modificant les lletres quan els cantaires itinerants en portaven una de nova.

Quan els puritans van accedir al poder l'any 1640 la celebració de Nadal cantant nadales es va aturar, però les nadales van sobreviure perquè la gent les cantava en secret. I així van seguir fins que dos homes ,William Sandys i Davis Gilbert, en van fer un recull a diferents indrets d'Anglaterra.

Les Nadales no es van fer populars d'un dia per l'altre, abans de que fos així, hi havia Cantants de Nadales Oficials, grups de gent dirigits per líders locals importants que feien una ruta pel poble cantant Nadales i recollint diners durant la Nit de Nadal.

Al mateix temps, moltes orquestres i cors naixien a les ciutats i volien Nadales per a cantar, de manera que es van tornar a popularitzar com les coneixem avui en dia.

Mantenim les tradicions vives!

Des d'Aula de So apostem per la cultura i la tradició enguany celebrarem la 29a edició de les Nadales al carrer per a mantenir-les a l'abast de tothom i fer-les del poble.

 

Els assajos són els dies 4 i 18 de desembre de 18 a 18:45h, obert a totes les cantaires d'entre 6 i 9 anys que s'hi vulguin sumar!

Vine a cantar!

Ets una entitat i vols tenir un espai com aquest? Subscriu-te a elCugatenc i, a més, tindràs quatre setmanes de publicitat a l'any i una subscripció gratuïta trimestral per a tots els socis i sòcies de l'entitat.

Notícies relacionades