La música ens toca

Foto: Aula de So

Per què quan sentim tristesa escoltem música lenta i melancòlica? Se’n parla molt dels beneficis que suposa per al nostre cervell tocar un instrument i fer música, però què passa en el cervell d’aquelles id ‘aquells que no són músics quan escolten música?

Diversos estudis han assenyalat que, en pràcticament tots els éssers humans a excepció de persones que pateixen de sordera o altres afeccions, la música activa sistemes de recompensa similars als que s'il·luminen amb el menjar, el sexe o fins i tot les drogues, però amb una diferència molt important: la música no és biològicament necessària per a sobreviure o reproduir-se, però sí que pot ser-ho per mantenir una bona salut mental.

A més, s’ha comprovat que hi ha un gran component emocional en la nostra relació amb la música: amb ritmes ràpids i tonalitats majors es generen reaccions de felicitat i, per contra, amb ritmes lents i tonalitats menors se sent melancolia i tristesa. També s’ha demostrat que quan escoltem una obra durant un temps prolongat, la nostra freqüència respiratòria se sincronitza amb el tempos d’aquesta.

Però si això és així, per què ens agrada escoltar música trista quan estem tristos o tristes? Un estudi va proposar que era degut a que els nivells de la hormona prolactina ―relacionada amb l’afecció― augmenten quan escolteúsica trista i es creu que aquesta podria tenir la funció de consolar-nos a nosaltres mateixes/os.

Per desgràcia, aquest estudi no s’ha pogut replicar, a més, si fos així, veure fotos de gent trista o escoltar a algú plorar hauria de tenir el mateix efecte.

Està clar perquè ens agrada escoltar música animada quan ens sentim enèrgics o volem fer alguna activitat física, però per què triem escoltar música quan ens sentim així?

El més probable és que ens agradi escoltar música trista perquè tracta sobre les nostres preocupacions i ens ajuda a sentir-nos compreses/os, o potser, simplement ens agrada escoltar música trista quan ens sentim així perquè ens consola saber que els/les músiques que la van escriure o interpretar han pogut superar la situació que descriuen. Encara no hi ha una conclusió científica establerta, però és cert que la música ens acompanya emocionalment i té un paper clau en les nostres emocions. 

Notícies relacionades