La música encara té sexe

Recorda que elCugatenc és possible gràcies a les subscripcions
Tu també pots donar-li suport per 5 euros al mes Subscriu-t'hi

Com a professora de música i estudiant del Superior de Música he observat que treballo amb moltes alumnes, però que a la universitat som més aviat poques noies i la immensa majoria toquem els mateixos instruments (piano i veu). Vaig voler-ho comprovar i al Taller de Músics, el número de noies graduades no arriba mai ni al 30%. En canvi, a l’Aula de So tenim un 60% d’alumnes de sexe femení i un 40% masculí, és a dir que està força equilibrat i en tot cas fins i tot hi ha més noies que no pas nois.

Em pregunto doncs, com és que el nombre de noies que decideixen estudiar un grau superior de música és tan reduït si a les escoles de música en som tantes?

Només mirant les inscripcions de l’Aula de So tinc una idea de perquè és així.

Sembla ser que en el nostre col·lectiu social encara creiem fermament que hi ha activitats per a nens i per a nenes, i si algú no ho veu així només cal que ara que s’acosta Nadal obri alguna revista de joguines infantils i veurà pàgines roses plenes de nenes, princeses i cuinetes i d’altres blaves amb nens, super-herois, eines i aventures.

A l’escola això es tradueix en que a les activitats de grup, concretament els cors i Teatre Musical, només hi ha nenes, noies i dones (amb alguna excepció esporàdica). L’únic grup en que això no passa és amb el d’Escola Coral, un grup coral d’infants entre els 3 i els 9 anys, on si que hi ha un equilibri molt clar entre sexes. L’únic conjunt que és bàsicament masculí és l’Aula Jazz Orchestra, sembla ser que això del jazz és “cosa d’homes”.

També pel que fa als instruments hi ha una classificació ben clara. La bateria, el baix elèctric, el saxo o la trompeta són instruments que només atrauen als nois i les cordes i el cant a les noies. Els únics instruments que estan força distribuïts són el piano (2/3 de l’alumnat són noies) i la guitarra on es compleix un rigorós 50-50. Ara bé, per a guitarra elèctrica no hi ha ni una sola nena inscrita.

És més que evident que hi ha una gran diferència entre les activitats que fan uns i altres i que, com a societat, hauríem d’enfocar-nos per a reduir-les i treure’ns del cap aquesta idea de que hi ha “instruments de nen o de nena” perquè és evident que com de bé puguis tocar un instrument no depèn del sexe.

Penso que gran part de la culpa rau en els referents que tenim a nivell musical: moltes cantants, boniques i ben vestides al cap davant dels grups oferint un show que enlluerna a qualsevol i amb la que moltes nenes s’hi voldran identificar. Ara bé, els solos en els que la guitarra elèctrica treu foc, qui està tocant acostuma a ser un home. Si no us ho creieu, us convido a fer un petit experiment, només cal anar al buscador d’imatges de Google i buscar “famous guitarist” o “famous drummer” i comparar-ho amb “famous singers”, les imatges parlen per si soles.

Si aquest estereotips actuals no fossin suficient raó per a que els infants creguin que hi ha instruments de nen o de nena, comptem amb una història repleta de compositors, directors i una gran quantitat de figures sempre masculines. On són les compositores de la història? Qui coneix a la germana de Mozart? Quin rol van jugar les dones en el naixement del jazz?

És hora que les nenes tinguin referents femenins al món de la música, que se sentin amb el poder d’assumir qualsevol rol i qualsevol instrument i per altra banda, cal que els nens descobreixin el valor de les activitats artístiques en grup com els cors o el teatre musical. Potser així aconseguiríem una societat amb nois més respectuosos, més acostumats a compartir, a escoltar, a obrir-se, a expressar les seves emocions a través de la dansa i capaços de deixar-se abraçar per un grup.

Cal que ens mirem i qüestionem el perquè de les nostres decisions també perquè no és només cosa d’infants. Els adults també tenim interioritzats molts patrons que fan que, per exemple, no hi hagi homes a Teatre Musical ni gairebé dones a l’Aula Jazz Orchestra.

Resum de l’alumnat de l’escola:

Teatre Musical: TM – 97% noies

Cor Infantil, Cor Aglepta i Cor de Dama – 100% noies

Escola Coral – 58%

Veus – 80%

Violí i viola – 80%

Piano -70%

Guitarres – 51%

Bruna Marin, professora de l'Aula de So

Guitarra elèctrica – 0%

Bateria – 7%

Vents – 14%

Baix – 0%

Notícies relacionades